Interieur, ideeën, inrichting: woonkamer, badkamer, keuken... - Liever Interieur

Liever in
blog

De Liever Koffietafelblog

Iedere maandag, woensdag & vrijdag: een prikkelende interieurblog van het team achter Liever.
Met mooie meubels, groot beeld, vernieuwende visies & ideeën voor je interieur.

Let there be light

Van Johannes Vermeer naar ons interieur anno 2018: waarom de juiste verlichting essentieel blijft voor woongenot.

Thuis hebben we onlangs nog een keer gekeken naar de DVD van Girl with a Pearl Earring, over het leven van Johannes Vermeer, met Scarlett Johansson en Colin Firth in de hoofdrollen. De sterren spelen goed, maar de echte hoofdrolspeler is de belichting; je ziet dat de crew daar bijzonder veel aandacht aan heeft besteed. En dat is niet toevallig, want Vermeer had een briljant oog voor licht.

Vermeer schilderde graag vrouwen in hun keuken, eetkamer of woonkamer. Dankzij zijn penseel kwamen zijn interieuren in al hun details extra tot leven – het is alsof hij net zoveel aandacht besteedde aan de styling van de ruimte als aan de compositie. Om die reden is het interessant om zijn werk te bekijken alsof je door een middeleeuwse VT Wonen bladert. Want wie ooit op de set van een interieur-fotoshoot is geweest, weet hoe belangrijk licht is om een huis mooi neer te zetten.

Dit geldt natuurlijk evengoed voor je eigen woning, of je hem nu op de foto wilt zetten of niet: verlichting dé sfeermaker en kan de uitstraling van je huis maken of breken. De crux is om het juiste licht bij de juiste behoefte te vinden. Dat kan je bijvoorbeeld doen bij een (online) verlichtingszaak, zolang er maar ruime keus en goed advies voorhanden is. Want verlichting is naast een kwestie van smaak ook een kwestie van techniek: welke lichtbronnen geven de kleur, helderheid en intensiteit die bij jouw plaatje passen?

Bezoek bijvoorbeeld Lampen24 – een van de betere online shops voor binnen- en buitenverlichting die momenteel in Nederland actief zijn – of vraag het aan de verlichtingszaak in de straat. Laat je daar goed informeren over de verschillende typen licht, en welk effect je er wel (en niet) mee bereikt. Neem desnoods een schets van de relevante kamers in je huis mee, en hoe de ramen staan ten opzichte van het daglicht.

Vervolgens is het ook een kwestie van uitproberen. Wees niet bang om te experimenteren met meerdere lichtbronnen, standen en sterktes. Het is vaak moeilijk helemaal exact te beredeneren (of onder woorden te brengen) hoe je het precies wil hebben. Maar als je het dan waarneemt, weet je vrij snel of het goed zit of niet. Realiseer je ook dat je met dimmers je lichtbehoefte op maat kan regelen – handig in bijvoorbeeld een eetkamer of bij een eettafel, waar je het ene moment een gezellig diner wilt hebben, en het andere moment je zoon zijn huiswerk moet maken.

Overigens: Dit geldt allemaal evengoed als je kantoorverlichting wil uitzoeken. Werk je veel binnen, bijvoorbeeld achter je computer, is goed licht essentieel voor de gezondheid van je ogen en het voorkomen van bijvoorbeeld hoofdpijn. Zorg voor een heldere omgeving waarin je niet hoeft te knijpen met je ogen om te kunnen lezen. Natuurlijk is sfeer ook belangrijk op een kantoor, maar uiteindelijk is het een werkplek, en je moet je werk zonder extra inspanning kunnen doen.

Kortom: neem licht serieus, net als Vermeer!

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.


blog rss feed